Социална медия

Колко често се актуализират Facebook приятели наблизо

Подобно на много други платформи за социални медии, Facebook има функция, която проследява местоположението на вашите приятели и ви информира, ако някой от тях е близо до текущото ви местоположение. Тази функция се нарича „Приятели наблизо“.

Колко често се актуализират Facebook приятели наблизо

Стартиран през 2012 г., той беше сред първите характеристики по рода си. Първоначално той показваше само списък с приятели, които са близо до вас, и разстоянието между вас двамата. През 2018 г. „Приятели наблизо“ беше преработен, за да прилича на Snapchat Snap Map - карта, която определя местоположението на приятелите ви във всеки един момент.

Някои потребители обаче са забелязали, че тяхното местоположение или местоположението на техните приятели, както е показано на картата, не винаги е актуално. Докато в някои случаи местоположението е точно, в други времева отметка показва, че местоположението е последно актуализирано преди няколко минути или повече.

Това предизвика често срещан въпрос - колко често се актуализират „Приятели наблизо“?

приятели наблизо

Колко често се актуализира вашето местоположение?

Facebook използва комбинация от интернет технологии-Wi-Fi, GSM, 3G и GPS-за да определи точното ви местоположение и да предаде тази информация на приложението. Докато постоянно имате стабилна интернет връзка, вашето местоположение на „Приятели наблизо“ трябва да се актуализира по всяко време. Освен това, колкото по -високо е качеството на вашата интернет връзка, толкова по -прецизно е местоположението, което Facebook определя на вашия телефон.

Като правило има две възможни причини местоположението на приятелите ви в близост да е остаряло.

Първо, ако телефонът ви няма достъп до интернет, няма начин Facebook да знае къде се намирате. По този начин последното ви известно местоположение ще бъде показано с времева отметка, показваща кога е записано това местоположение. Второ, можете ръчно да изключите проследяването на местоположението, като в този случай - отново - вашите приятели ще могат да видят само последното местоположение, записано преди да изключите бъдещето.

Функцията „Приятели наблизо“ автоматично се активира?

Въпреки че Facebook не е известен с това, че зачита поверителността на потребителите си, те трябва да запазят лицето си в светлината на последните скандали, така че изглежда са по -внимателни с данните на потребителите си. По този начин „Приятели наблизо“ е функция за включване. За да го използвате, трябва да активирате услугите за местоположение на вашия iPhone или смартфон с Android.

Ако използвате Facebook на iPhone, ето какво трябва да направите:

  1. От началния екран докоснете Настройки.
  2. В менюто Настройки докоснете Поверителност.
  3. Докоснете Услуги за местоположение и превключете превключвателя в положение „включено“.

Ето как да го направите на устройства с Android:

  1. Докоснете иконата Настройки от началния екран или от чекмеджето на приложението.
  2. В менюто Настройки превъртете надолу и докоснете Приложения (или Приложения).
  3. Превъртете надолу списъка с инсталирани приложения, намерете Facebook и го докоснете.
  4. В секцията Разрешения докоснете Местоположение и превключете превключвателя на „включено“.

Разбира се, ако в даден момент искате да спрете споделянето на вашето местоположение, можете да повторите стъпките за вашето устройство и да превключите превключвателя до услугите за местоположение обратно на „изключено“.

Трябва ли да активирате фоново местоположение на Android?

При включени услуги за местоположение потребителите на Android също могат да позволят на Facebook да проследява местоположението им, дори когато приложението е изключено. Ако искате да дадете на Facebook достъп до тази информация, ето какво трябва да направите, за да активирате тази функция:

  1. Докоснете иконата Настройки („хамбургер“) в приложението Facebook.
  2. Отидете на Настройки и поверителност.
  3. Изберете Преки пътища за поверителност и след това докоснете Управление на настройките за местоположение.
  4. Превключете превключвателя до „Фоново местоположение“ на „включено“.

Както при услугите за местоположение, можете да изключите „Фоново местоположение“, като превключите превключвателя обратно на „изключено“.

Как да използвате функцията „Приятели наблизо“

За достъп до функцията „Приятели в близост“ направете следното:

  1. Отворете приложението Facebook на телефона си.
  2. Докоснете иконата Настройки („хамбургер“) в горния десен ъгъл.
  3. Превъртете надолу списъка и докоснете Приятели наблизо.

Ако вече сте включили услугите за местоположение, ще бъдете отведени директно към картата. Ако не сте, изберете Приятели в падащото меню на следващата страница, за да позволите на приятелите да видят вашето местоположение.

Тъй като опцията „Приятели наблизо“ е двупосочна улица, ако оставите селекцията като „Само аз“ и попречите на другите да виждат вашето местоположение, няма да можете да я използвате.

приятели наблизо fb

Няколко думи за История на местоположенията

Ако активирате споделянето на местоположение, Facebook автоматично ще запише всяко едно записано място и ще го съхрани в историята на местоположенията ви. Това по същество означава, че Facebook ще има пълен цифров запис на всички места, където сте използвали приложението (или по -лошо, всички места, които някога сте посещавали, ако активирате „Фоново местоположение“).

Докато идеята някой да следи всяка ваша стъпка е малко плашеща, за щастие, можете да изтриете отделни елементи от историята на местоположението си, както и цялата история наведнъж. Трябва обаче да запомните да правите това редовно, ако не искате да рискувате тази информация да попадне в неподходящи ръце.